• Cancel
    Filter
Filter

Ephemera Auction

You can place your bids from our web site until March 07th at 21:00. Live auction will run live at 21:02. Commission rate is 20%. "PAYMENT PERIOD IS 5 DAYS AFTER AUCTION ENDS."

Lot: 30 » Efemera

Resim Sanatı Tarihi, Türk Ressamı Ferruh Başağa'nın Mostar'da Üniversite'de Düzenlenen Sergisinin Davetiyesi, Sanatçı Islak İmzalı, Boşnakça, 36x10 cm

Cumhuriyet Dönemi Türk resmini kuran ressam kuşağının önemli sanatçılarındandır. 1940'larda soyut resme yönelmiş ve Türk resminde soyutun öncülerinden biri olmuştur. 1970 yılından itibaren İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde vitray ve mozaik atölyelerini kurarak on yıl bu kurumda öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. 75 kişisel sergi açan ve Yeni Delhi'den Münih'e, Paris'ten New York'a dünya müze ve koleksiyonlarına giren eserleri bulunan sanatçının en önemli etkinlik alanlarından biri de mimariyle bütünleşen büyük boyutlu panolardır.

Zeki Kocamemi, Nazmi Ziya Güran ve Leopold Levy'nin öğrencisi olarak öğrenim gördüğü bu okuldan 1940 yılında birincilikle mezun olup Avrupa bursuna hak kazandı. II. Dünya Savaşı nedeniyle resim öğrenimine Avrupa'da devam edemedi. Akademi'nin Yüksek Resim Bölümü'ne kaydoldu. Bu okulda eğitimine Nuri İyem, Turgut Atalay, Selim Turan, Agop Arad, Avni Arbaş, Mümtaz Yener, Fethi Karakaş ve Haşmet Akal ile birlikte devam etti. 1947'de mezun oldu. Akademideki arkadaşlarının kurduğu Yeniler Grubu'nun ilk sergisine askerde olması nedeniyle katılamamış olsa da sonraki sergilerine katıldı ve bu grubun kurucuları arasında yer aldı. Müstakil Ressamlar Derneği üyeliği de yapan sanatçı, ilk sergisini İstanbul Beyoğlu Kitap Sarayı'nda açtı. 1950 yılında Asmalımescit Sokağı'ndaki Önay Apartmanı'nın çamaşırhane olarak kullanılan çatı katını Nuri İyem ve Fethi Karakaş ile birlikte kiralayarak Tavanarası Ressamları adlı grubun oluşmasına öncülük etti. Bu, cumhuriyet döneminde akademi dışında sanat eğitimi veren ilk özel atölye idi.

Details
Lot: 37 » Kitap

Tarih, Türklükte Kadın Adları, Yazan Atatürk'ün Emriyle Ankara DTCF'de Göreve Başlayan Macar Türkolog Laszlo Rasonyi, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten 1963 Ayrıbasım, Yazar Islak İmzalı ve İthaflı, Türk Tarih Kurumu 1964 Ankara Basım, 24 Sayfa, 24x17 cm

Sırt kenarında ufak bir tahribat mevcut

László Rásonyi (22 Ocak 1899, Liptoszentmiklos - 4 Mayıs 1984, Budapeşte, Macaristan), Eski Türk kavimlerinin tarihi ve Türk-Macar ilişkileri konusundaki çalışmalarıyla tanınan ve Türkiye'deki Hungaroloji Ana Bilim Dalı'nın kurucusu Macar Türkolog. Budapeşte ve Berlin Üniversitesi'nde Türkoloji ve Hungaroloji öğrenimi gördü. 1929'da Helsinki Üniversitesi'nde çalıştı. 1933-1934 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Türk Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışmalar yaptı. Prof. Dr. László Rásonyi, 1935 yılında Türk dili ve Türk tarihi çalışmalarına katkıda bulunacak bilim adamları yetiştirmek üzere faaliyete geçen Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'ne Atatürk'ün isteğiyle kürsü kurucusu ve hocası olarak getirildi.

Details
Lot: 38 » Fotoğraf

Müzik Tarihi, Bestekar, TRT Sanatçısı Alâeddin Şensoy Stüdyo Hatıra Pozu, Sanatçı Islak İmzalı, İthaflı, 14x9 cm

Taç Fotoğraf Stüdyosu Aksaray İstanbul Kaşeli

 İzmir'de müzik eğitimi veren tek kurumun TRT İzmir Radyosu olması dolayısı ile ilk müzik derslerini sonraları "Hakiki Okulum" olarak nitelendirdiği İzmir Radyosunda aldı. Burada Necdet Varol, Cüneyd Orhon ve daha pek çok önemli müzik adamı ile teori, solfej, üslup ve repertuvar çalıştı. 1960 yılında aldığı çok önemli bir plak teklifi ile İstanbul'a yerleşmeye karar verdi. Aynı yıl TRT İstanbul Radyosunun açtığı sınavı kazanarak bu kuruma sanatçı memur olarak atandı. Bu yıldan itibaren yerli ve yabancı firmalar için 45'lik plaklar kaydetmeye başladı.  Sayıları 100'ün üzerinde olan bu 45'liklerden pek çoğu günün ve tarzının en çok satan plakları arasında yer aldı. Ayrıca, 5 uzun çalar (LP) ve 4 adet de kaset albümü dinleyicisinin beğenisine sundu. Daha sonra eski kayıtlarından pek çoğu kaset olarak basıldı. 1962 yılında Bergama'da tanıştığı ve eski postane yokuşunda oturan Ayhan Hanım ile evlendi. 1963 yılında Süleyman, 1968 yılında da Hakan adında iki oğlu dünyaya geldi. Profesyonel olarak sahne çalışmalarına 1966 yılında başladı. Çok kısa sürede büyük başarı kazandı ve gazino dünyasının en tanınan ve en aranan erkek ses sanatçısı oldu. Ses sanatçısı olarak tüm dünyada Türkiye'nin müzik elçiliğini yaptı. Amerika, Asya, Avrupa ve Avusturalya'yı kapsayan sayısız turnede görev aldı. Bunlardan Avusturalya turnesinde dünyanın en önemli sanat merkezlerinden Sydney Opera House'da sahneye çıkan ilk Türk Müziği sanatçısı oldu.

Details
previous
Go to Page: / 7
next