• Cancel
    Filter
Filter

Ephemera Auction

You can place your bids from our web site until june 08th at 21:00. Live auction will run live at 21:02 Commission rate is 20%. "PAYMENT PERIOD IS 5 DAYS AFTER AUCTION ENDS."

SOLD

Lot: 35 » Fotoğraf

Ünlü Piyanistimiz Vedat Kosal'ın orijinal fotoğrafı (12x18 cm) ve biyografik broşürü. Klasik Müzik Sanatçı

1957'de İstanbul'da doğdu. Çocukluk yıllarında resim ve hat sanatı ile ilgilendi. On yaşında Cemal Reşit Rey'den piyano ve kompozisyon dersleri almaya başladı ve hiç ara vermeden on bir yıl boyunca her hafta ders almayı sürdürdü. Bir yandan da Alman Lisesi'nde öğrenim gördü.

Orkestrayla ilk konserini 1972'de verdi. 1975 yılında İstanbul Filarmoni Ödülü'nü aldı. Alman Lisesi'nden mezun olduktan sonra dışarıdan sınav vererek İstanbul Devlet Konservatuarı’nın yüksek bölümünün ilk mezunu oldu. Müzik eğitimine devam etmek için Alman Akademik Değişim Servisi'nin (DAAD) bir bursuyla Almanya'ya gitti. Münih Müzik Akademisi’nde Hugo Steurer ve Ludwig Hoffmann gibi tanınmış müzik hocalarının öğrencisi oldu. 1982’de akademiden "usta" sıfatıyla mezun oldu.

Çalışmalarını Londra’da Maria Curcio, Halina Czerny-Stefanska ve Reter Feuchtwanger’le sürdürdü. Yedi dili o dillerde edebiyat yapıtlarını okuyacak kadar öğrendi ve dünyanın önde gelen piyano ekollerinin temsilcileri ile irtibat kurdu. Çeşitli vesilelerle piyanosunu György Cziffra, Jorge Bolet ve özellikle etkisinde kaldığı Shura Cherkassky’ye dinletti. İtalya’da çeşitli yarışmalarda ödül ve derece aldıktan sonra 1987’de Darmstadt’da düzenlenen II. Federal Alman Chopin Piyano Yarışması’nda üçüncü oldu. Aynı yarışma çerçevesinde Danimarka Kopenhag Müzik Yayınevi Bir Sonatı En İyi Seslendirme Ödülüne (Chopin'in ünlü cenaze marşını içeren op.35 Sonatı için) lâyık görüldü.

1979’dan itibaren Avrupa’da konserler verdi, birçok festivale solist olarak katıldı. Çeşitli CD kayıtları yaptı. Türk Beşleri’nin eserlerini CD olarak kaydetti. CD’lerindeki eserlerin büyük bölümü dünya prömüyeri niteliğindedir.

Özellikle Almanya’da önemli radyo ve televizyonlarda çok sayıda program yaptı. SWF Tele-Akademie’ye yaptığı Jaun Paul Schumann TV programı, Bavyera Radyo ve TV'sinin Medientage 1997 Festivali’nde Charles Kalman’ın jübilesinde besteciyle beraber verdiği Kalamania konseri ve Bavyera Radyosu’na yaptığı Türk müziğini tanıtan program bunlar arasındadır.

Sanatçı, 2 Haziran 1988'de New York Carnegie Hall'de 501. Steinway kuyruklu piyanosuna imza attı,[9] firmanın 135. kuruluş yıl dönümü etkinliklerinde 1.000 Steinway sanatçısı arasına seçildi.

2001 yılında ani bir rahatsızlık geçirdi. Beyin tümörü teşhisi konulan ve sol elinde kısmi felç oluşan sanatçı için Türk besteci Aydın Karlıbel bir sağ el konçertosu yazıp gönderdi; Amerikalı besteci Gloria Coaster ve Romanya asıllı besteci Violeta Dinescu de sağ el konçertosu yazmaya giriştiler. Beyin tümörü nedeniyle 3 Haziran 2001'de Münih'te hayatını kaybetti. Kosal'ın piyanoları, notaları, arşivi 2002 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan Vedat Kosal Müzik Araştırmaları Merkezi (VEKOM)'nde araştırmacıların yararlanmasına sunulmuştur.

Details
previous
Go to Page: / 5
next