• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

Cemiyet Müzayedesi

Cemiyet Müzayedemize 04 Nisan 2022 saat 21:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 21:02 itibariyle canlı mezat başlayacaktır. Komisyon Oranı: %20 "ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 5 İŞ GÜNÜDÜR.

Değerli Koleksiyonerlerimizin beğenisine sunduğumuz farklı tema ve yelpazedeki seçki ürünleri bir araya getirerek hazırladığımız “Cemiyet Müzayedemiz”  yayına girmiştir. Müzayedemizde; Hat Sanatımızın duayen ismi Emin Barın’ın ıslak imzalı sergi afişi, hat levhalar, Avni Arbaş, Behçet Gürcan gibi ressamlarımızın orijinal/baskı resim çalışmaları, Ressam İbrahim Balaban imzalı afiş çalışması, resim sanatında tanınmış sanatçılarımızın imzalı sergi broşürleri, afişleri ve imzalı otobiyografilerine ulaşabilirsiniz. Edebiyat camiasından Hasan İzzettin Dinamo ve Erol Toy’un imzalı otobiyografileri, imzalı sanatçı fotoğrafları, İttifak kartpostalları, ülkemizin dört bir yanından kent tarihini aktaran nadir Fotokartlar da listemizde yer almaktadır.
Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminin tanınmış simalarından, Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın dostu ve çalışma arkadaşı Ali Fethi Okyar’ın Büyük Millet Meclisi Reisi iken Resneli Niyazi Beyin Kardeşi Mason Üstadı Osman Fehmi Resne’ye imzaladığı Osmanlıca yazışma, Cumhuriyet ilk yıllarına ait nadir Masonik süreli yayın ve belgeler de müzayedemizde dikkat çeken ürünlerimiz arasındadır. Birinci Cihan Harbi, Doğu Cephesi Harp Ceridesi, Resneli Niyazi’nin Hatıratının Mısır Baskı Arapça Nüshası, İttihat ve Terakki’nin önemli isimlerinden Eyüp Sabri Akgöl’ün imzalı yazışması da listemizin öne çıkan parçaları arasındandır. İstanbul'un Eski Müesseselerinden Sirounian Eczanesinin ve Şoğ Gazetesinin Sahibi Vahan Sirounian’a ait fotoğraflar, Efemera, kartpostallar, müzayedemizde meraklılarını beklemektedir.
Sigortacılık, masonluk, ziraat, siyasi tarih, eğitim, tıp, eczacılık gibi alanlarda belge mahiyetinde Efemera ve fotoğraflar; koleksiyonerlerimizin ve meraklıların ilgisini çekeceğine eminiz. İzmir baskı İbranice Kitap, Ermenice Eserler, Osmanlıca belge ve yazışmalar da müzayedemizde yer almıştır.
Yukarıda kısaca bahsettiğimiz fakat buraya sığdıramadığımız daha birçok kıymetli ürünü sizlerin koleksiyonunuza katma memnuniyetini hak etme gayretindeyiz. Keyifle inceleyeceğiniz, heyecanla izleyeceğiniz bir müzayede olmasını temenni ederiz.

Lot: 18 » Afiş

Sanat Tarihi, Ressam ve Heykeltraş Selim Turan Sergisi Afişi, Sanatçı Islak İmzalı, Ankara, 1984 Tarihli, 54x19 cm

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne 1915 yılında girdi. Resim derslerini Nazmi Ziya Güran, Feyhaman Duran, Leopold Levy ve Zeki Kocamemi’den alan Turan, İsmail Hakkı Altunbezer, Necmettin Okyay ve Kamil Akdik’ten Türk süsleme sanatları ve hat dersi aldı. 1938 yılında Akadademi’den mezun olduktan sonra 1939 yılında resim öğretmeni olarak Üsküdar'daki ortaokullarda ve Moda Kız Sanat Okulu’nda çalıştı.

1940 yılında açılan Yüksek Resim Bölümü’ne Nuri İyem, Turgut Atalay, Ferruh Başağa, Agop Arad, Avni Arbaş, Mümtaz Yener, Fethi Karakaş ve Haşmet Akal ile birlikte devam etti. Bir yıl sonra aralarına Abidin Dino’nun da katılımıyla "Toplumsal Gerçekçi" anlayış gözetilerek Yeniler Grubu’nun kurucuları arasında yer aldı. 1941 yılında Halkevleri aracılığıyla düzenlenen yurt gezilerine katılarak; bu gezilerin 10. yıl sergisinde birincilik ödülü aldı.

1947 yılında Fransız Hükûmeti’nin bursu ile Paris’e gitti. Yerleşik olarak resmi ve özel atölyelerde resim çalışmalarını sürdürdü. Ranson ve Goetz akademilerinde 1953-1983 yılları arası ders veren sanatçı, bu arada mermer heykeller de üretti. İlk mobil heykellerini 1976 yılında gerçekleştirdi. Fikret Mualla, Hakkı Anlı, Abidin Dino, Remzi Raşa, Avni Arbaş, Nejat Devrim, Mübin Orhon ve Albert Bitran ile beraber Paris Türk Ekolü pentür sanatçılarındandır.

Detaylar
Lot: 19 » Afiş

Hat Sanatı Tarihi, Hat ve Cilt Sanatçısı Emin Barın Hat Sergisi Afişi, Sanatçı Islak İmzalı, Garanti Bankası Sanat Galerisi, 1983 Tarihli, 70x50 cm

2 Haziran 1913'te, Bolu'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra İstanbul'a gitti. 1932'de İstanbul Muallim Mektebinden, 1936'da Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü Resim-İş Bölümünden mezun oldu. Kamil Akdik ve Necmeddin Okyay'dan hat dersleri aldı. 1937'de, hat ve cilt alanında eğitim alma amacıyla Almanya'ya gönderildi. Oradayken hazırladığı Olimpiyat kitabı ile Hamburg Kitap Sergisi'nde birincilik ödülü kazandı. 1939'da Leipzig'deki Kitapçılık ve Sanat Akademisine giderek Thieman ve Spemann'dan yazı, Wiemeler'den kitap ciltçiliği dersleri aldı.

1943'te Türkiye'ye döndü. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde açtığı hat ve cilt sergisinin ardından, akademinin Dekoratif Sanatlar Bölümünün akademik kadrosuna katıldı. Anıtkabir'in anıt mezar tören meydanına bakan cephesinin sol tarafındaki "Gençliğe Hitabe" ile sağ tarafındaki "Onuncu Yıl Nutku" metinlerini, taş kabartma üzerine altın varakla yazdı.

1943'te Türkiye'ye döndü. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde açtığı hat ve cilt sergisinin ardından, akademinin Dekoratif Sanatlar Bölümünün akademik kadrosuna katıldı. Anıtkabir'in anıt mezar tören meydanına bakan cephesinin sol tarafındaki "Gençliğe Hitabe" ile sağ tarafındaki "Onuncu Yıl Nutku" metinlerini, taş kabartma üzerine altın varakla yazdı.

Detaylar
Lot: 20 » Afiş

Resim Sanatı Tarihi, Ermeni Ressam Artin Demirci Sergisi Afişi, Sanatçı Islak İmzalı, Urart Sanat Galerisi, 1989 Tarihli, 50x70 cm, Armenian, Art, Artist, Painting Exhibition

Türkiye Ermenisi ressam. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 1986 mezunu. Otuzun üzerinde kişisel sergi açmıştır. Resimleri çok sayıda özel koleksiyonda yer almaktadır.

1967’de İstanbul Şişli Karagözyan Yetimhanesi’nde yatılı olarak okula başladı ve 1972’de buradan mezun oldu. 1972−1978 yılları arasında Üsküdar Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’ne devam etti. Daha sonra Antakya’ya dönerek Samandağ Lisesi’ne nakil oldu. 1980’de liseyi bitirdi ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi.

Detaylar
Lot: 25 » Afiş

Resim Sanatı Tarih, Nazım Hikmet'in Cezaevi Arkadaşı Ressam İbrahim Balaban Sergisi El Çizim Afiş Çalışması, Sanatçı Eseri Görselli Kart Üzeri Sanatçı Islak İmzalı, 50x40 cm

kart 21x10 cm

1937 yılının son günlerinde, henüz 16 yaşındayken hint keneviri yetiştirmek suçundan cezaevine girdi. Yeniden girdiği cezaevinde kendini avutmak için resim çizmeye başladı. Yağlıboya alacak maddi imkanı olmadığı için resimlerini zeytinyağına batırdığı renkli kalemlerle yapıyordu. Balaban, bir tabanca edinip hasmını öldürünce çıktıktan on ay sonra üçüncü kez cezaevine girdi. 1942 ile 1944 ve 1947 ile 1950 yılları arasını Bursa Cezaevi'nde geçirdi. Balaban, Bursa Cezaevi'nde şair Nâzım Hikmet'la tanıştı. Onun desteği ve ilgisi sayesinde resim yeteneği ortaya çıktı ve gelişti. "Şair Baba" dediği Nazım'dan, resmin yanı sıra felsefe, sosyoloji, ekonomi-politik konularında pratik bilgiler edindi; Orhan Kemal ile birlikte şairin öğrencileri oldular.

Balaban, 1950'de çıkan af yasası ile Nazım Hikmet ile birlikte serbest kaldı. Hapishane çıkışı kalacak yeri olmadığı için Nâzım Hikmet’in annesi Celile Hanım’ın evine taşındı. 1951 yılında Askere alınan Balaban, 1952 yılında askerden dönünce köyüne giderek evlendi; bu evliliğinden iki oğlu ve bir kızı oldu. 1955 doğumlu oğlu Hasan Nazım Balaban da kendisi gibi ressam olmuştur. İbrahim Balan, ilk kişisel sergisini 1953'te İstanbul'da Fransız Kültür Merkezi'nde açtı. Sergi, sanat çevrelerinde ve basında ilgi gördü, elli dolayında tablosu satıldı. Sanatçı, uzun süre kendi üslubuyla kırsal resim yaşamını resmetti. 1959 yılında heykeltıraş Vahi İncesu, Mata Kaya Tözge, Kemal İncesu, Avni Memedoğlu ve İhsan İncesu ile birlikte ‘Yeni Dal Grubu’ adı altında bir grup kurdu. Yeni Dal, D grubuna bir tepki olarak kurulmuş olan " Yeniler "grubunun bir devamı niteliğinde idi. Grup üyeleri, 1961 yılında açtıkları sergideki resimleri nedeniyle tutuklandılar, 50 gün sonra beraat ettiler. Grup, 1963 yılında dağıldı. Balaban, grup dağıldıktan sonra da resim yapmaya devam etti.

Detaylar
Lot: 27 » Efemera

Edebiyat Tarihi, Yazar Hasan İzzettin Dinamo'nun Kendi El Yazısıyla Kaleme Aldığı Otobiyografisi, 1981 Tarihli, 30x21 cm

12 yaşında yazmaya başladığını, yirmili yaşlarına kadar hece vezniyle yazdığını ifade eder, Şiir üslubu ve romanlarından bahsettiği görülmektedir.

Dinamo, gençliğinde bireysel şiirler yazsa da Nâzım Hikmet'in şiirleriyle tanışınca kendine toplumcu bir çizgi çizdi. Nazım'ın yanında, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz ve A. Kadir gibi şairlerle birlikte çalıştı. Yedi ciltlik Kutsal İsyan ve Savaş ve Açlar gibi önemli romanlara imza atmıştır. 1977 yılında, "Kutsal Barış" adlı romanıyla, Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazanmıştır. Genellikle savaş dönemini anlatan romanlarının yanında şiir kitapları ve bir de öykü kitabı bulunmaktadır.

Detaylar
Lot: 28 » Efemera

Edebiyat Tarihi, Yazar Erol Toy'un Kendi El Yazısıyla Kaleme Aldığı Otobiyografisi, 33x22 cm

Muhabesebecilik, sigortacılık, bankacılık işleriyle uğraştığını, banka işçileri sendikası kurduğunu, işçi eylemlerini yönettiğini, 1967 yılından itibaren sadece yazarlık yaptığını ifade ettiği, kitapları, oyunları, hikayeleri ve oyunlarından bahsettiği görülmekte.

Fırıncılık, bankacılık, vurgun yiyen süngercileri sigortalama gibi işlerde çalıştıktan sonra, İstanbul'a yerleşti. Bank-İş sendikasının kurucuları arasında yer alarak sendikacılığa başladı. Gazetelerde yazıları yayımlanan Erol Toy, ilk öyküsünü 1952 yılında Çınar dergisinde yayımladı. YAZKO Yönetim Kurulu başkanlığı yapan yazar, romanlarında Türkiye'nin toplumsal, ekonomik ve politik sorunlarını işledi. Toplumcu gerçekçi bir çizgide yürüyen Toy, ilk basımı 1974 yılında yapılan İmparator adlı romanıyla okur kitlelerine adını duyurdu.

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 9
sonraki