• Cancel
    Filter
Filter

Exclusive Ephemera Auction

You can place your bids from our web site until January 30th 2021 at 21:00. Commission rate is 20%.

Lot: 3 » Efemera

Türk asker, siyasetçi ve diplomat Mehmet Behiç Erkin’ in Türk siyasetçi İsmail Hakkı Kılıçoğlu’na yazdığı kitapları ve bir kişi için referans içerikli Osmanlıca el yazılı mektup ve postadan geçmiş zarfı, Behiç Erkin imzalı, Kadıköy adresli, 1956 Tarihli

Behiç Erkin, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda önemli görevler üstelenen bir komutandır. Devlet Demiryollarının kurucu genel müdürlüğünü yapmıştır, “Demiryollarının Babası” olarak anılmaktadır. Cumhuriyet döneminde İstanbul ve Çankırı milletvekilliği ile bayındırlık bakanı olarak görev yaptı. Millî Emniyet Hizmetleri Teşkilâtı ve Sigorta Sandığının kuruluşunda öncülük etti.

Atatürk'ün en yakın mesai arkadaşlarındandır ve fikir alışverişinde bulunduğu sayılı kişilerden biridir. Osmanlı İmparatorluğu'nda demiryolları hakkında bir eser yazan ilk ve tek Müslüman Türk'tür. II. Dünya Savaşı sırasında Paris büyükelçiliği esnasında binlerce Yahudiyi Nazi soykırımından kurtarması ile ünlendi. İsmail Hakkı Kılıçoğlu, orduda topçuluk, İstanbul Sütlüce Silah Deposu Müdürlüğü, İttihat ve Terakki Cemiyeti Üyeliği, Divan-ı Harp Üyeliği, çeşitli mecmualarda yazarlık yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün daveti üzerine siyasete girdi, Kocaeli ve Muş milletvekilli seçildi.

Details
previous
Go to Page: / 6
next